RALCET Tablet Uses, Side Effects, Price

Použitie tabliet RALCET, vedľajšie účinky, cena – Tableta RALCET je liek na predpis používaný na liečbu určitých typov záchvatových porúch. Liečivo v tablete RALCET je levetiracetam, ktorý patrí do skupiny liekov nazývaných antiepileptiká.

Použitie tabliet RALCET, vedľajšie účinky, cena

Tableta RALCET pomáha kontrolovať záchvatovú aktivitu v mozgu a nervovom systéme. Funguje tak, že znižuje abnormálnu elektrickú aktivitu v mozgu, ktorá spôsobuje záchvaty.

Ako funguje tableta RALCET

Tablety RALCET obsahujú účinnú látku levetiracetam, čo je antiepileptikum. Tu je prehľad toho, ako tablety RALCET fungujú:

Viaže sa na proteín synaptických vezikúl

Levetiracetam sa viaže na špecifický proteín nazývaný synaptický vezikulárny proteín 2A (SV2A), ktorý sa nachádza v mozgu. Väzbou na SV2A je levetiracetam schopný modulovať nervový prenos cez synapsie.

Znižuje uvoľňovanie excitačného neurotransmitera

Väzba levetiracetamu na SV2A vedie k inhibícii uvoľňovania excitačného neurotransmitera. Znižuje uvoľňovanie neurotransmiterov, ako je glutamát, ktoré sú zodpovedné za vysielanie signálov medzi nervovými bunkami. To pomáha upokojiť abnormálnu elektrickú mozgovú aktivitu.

Obnovuje normálny nervový prenos

Moduláciou uvoľňovania excitačného neurotransmitera pomáhajú tablety RALCET obnoviť rovnováhu a stabilizovať nervový prenos v mozgu. Tento antikonvulzívny účinok pomáha kontrolovať aktivitu záchvatov.

Stručne povedané, tablety RALCET pôsobia tak, že sa viažu na SV2A, čím inhibujú uvoľňovanie excitačného neurotransmitera, čím sa znižujú abnormálne elektrické výboje a obnovuje sa normálny nervový prenos.

Použitie tabliet RALCET

Tablety RALCET sa používajú na liečbu parciálnych záchvatov u epileptických pacientov. Tu sú niektoré z hlavných použití tohto lieku:

Parciálne záchvaty

Primárnym použitím tabliet RALCET je liečba parciálnych záchvatov, ktoré postihujú iba jednu časť mozgu. Pomáha kontrolovať záchvatovú aktivitu u dospelých a pediatrických pacientov s epilepsiou vo veku 4 rokov a starších.

Monoterapia alebo doplnková terapia

Tablety RALCET sa môžu používať samostatne alebo spolu s inými antiepileptikami ako prídavná liečba, keď záchvaty nie sú dostatočne kontrolované jedným liekom.

Fokálne záchvaty so zhoršeným vedomím

Tento liek môže liečiť záchvaty s fokálnym narušeným vedomím (predtým nazývané komplexné parciálne záchvaty), kde sa vedomie počas záchvatov zmení. Pomáha znižovať frekvenciu a závažnosť záchvatov.

Takže v podstate sú tablety RALCET indikované na liečbu parciálnych záchvatov u pacientov s epilepsiou. Môže sa použiť ako monoterapia alebo sa môže pridať k iným liekom proti záchvatom.

Dávkovanie pre tablety RALCET

Odporúčané dávkovanie tabliet RALCET je individuálne na základe veku pacienta, funkcie obličiek a iných súbežne podávaných liekov. Tu je prehľad pokynov na dávkovanie:

Dospelí

  • Počiatočná dávka: 500 mg dvakrát denne alebo 500 mg jedenkrát denne
  • Udržiavacia dávka: Zvýšte o 500 mg dvakrát denne každé 2 týždne na maximum 1 500 mg dvakrát denne

Pediatrickí pacienti

  • 4-23 mesiacov: 7 mg/kg dvakrát denne
  • 2-12 rokov: 10 mg/kg dvakrát denne
  • 12-17 rokov: Počiatočná dávka 500 mg dvakrát denne

Geriatrickí pacienti

U starších pacientov s poškodenou funkciou obličiek je potrebná úprava dávky. Začnite na dolnom konci dávkovacieho rozsahu.

Tablety RALCET sa môžu užívať s jedlom alebo bez jedla. Tablety prehltnite celé a zapite vodou. Nedrvte ich ani nežujte. Celkovú dennú dávku možno rozdeliť a užívať dvakrát denne alebo ako jednu dennú dávku na základe odporúčania lekára.

Vedľajšie účinky tabliet RALCET

Tak ako všetky lieky, aj RALCET tablety môžu spôsobovať určité vedľajšie účinky, ktoré sa však nemusia vyskytnúť u všetkých pacientov užívajúcich tento liek. Niektoré z bežných vedľajších účinkov zahŕňajú:

Viac bežné

  • Ospalosť, únava
  • Podráždenosť
  • Bolesť kĺbov
  • Závraty
  • Nedostatok koordinácie

Vážne

  • Depresívna nálada, myšlienky na samovraždu
  • Infekcia horných dýchacích ciest
  • Spomalený rast u detí

Menej bežné

  • Poruchy trávenia, nevoľnosť
  • Nepriateľstvo alebo agresivita
  • Svalová slabosť
  • Rozmazané videnie
  • Výtok z nosa a bolesť hrdla

Povedzte svojmu lekárovi, ak sa akýkoľvek vedľajší účinok zhorší, spôsobí nepohodlie alebo ak pretrváva dlho. Ak máte závažnú alergickú reakciu na tento liek, vyhľadajte okamžitú starostlivosť.

Liekové interakcie

Tablety RALCET môžu interagovať s určitými liekmi na predpis a voľne predajnými liekmi, vitamínmi, minerálmi a bylinnými doplnkami. Niektoré interakcie môžu ovplyvniť účinnosť lieku alebo zvýšiť vedľajšie účinky.

Perorálne antikoncepčné prostriedky

Tablety RALCET môžu znížiť účinnosť niektorých antikoncepčných tabliet. Používajte sekundárnu nehormonálnu antikoncepciu.

Antibiotiká a antimykotiká

Vyhnite sa užívaniu RALCETu s antibiotikami, ako je chloramfenciol, pretože môže inhibovať účinok lieku. Vyhnite sa tiež antimykotikám, ako je ketokonazol.

Vždy informujte svojho lekára o všetkých liekoch, ktoré užívate, vrátane liekov na predpis, OTC liekov, bylín, minerálov a vitamínov predtým, ako začnete užívať tento antikonvulzívny liek.

Upozornenia a opatrenia

Pri užívaní tabliet RALCET je potrebné zvážiť niekoľko dôležitých opatrení:

  • Môžu sa vyskytnúť alergické reakcie. Okamžite vyhľadajte lekársku pomoc.
  • Buďte opatrní pri vedení vozidla alebo obsluhe strojov, kým nie sú známe účinky na bdelosť.
  • Starší pacienti môžu vyžadovať úpravu dávky a sledovanie z dôvodu rizika poruchy funkcie obličiek.
  • Tablety RALCET môžu spôsobiť abnormality správania a psychiatrické reakcie, ako je úzkosť, nervozita, podráždenosť, zmeny nálady a psychóza. Ak sa vyskytnú, vyhľadajte lekársku pomoc.

Pred začatím liečby tabletami RALCET informujte svojho lekára o všetkých už existujúcich zdravotných problémoch, plánoch tehotenstva a dojčení.

Predávkovanie

V prípade predávkovania tabletami RALCET vyhľadajte pohotovostnú lekársku pomoc, aj keď príznaky nie sú viditeľné. Predávkovanie môže mať za následok ospalosť, nepokoj, agresivitu, útlm dýchania a kómu. Ďalšie účinky môžu zahŕňať abnormálny srdcový rytmus, zvýšené záchvaty a status epilepticus. V prípade predávkovania sa má poskytnúť podporná liečba a symptomatická starostlivosť podľa pokynov lekára.

Koľko stojí tableta RALCET?

Cena tabliet RALCET sa môže v jednotlivých lekárňach líšiť. V priemere je cena RALCET za balenie 10 tabliet po 500 mg približne 35 USD. Takže to stojí približne 3 – 4 doláre za tabletu RALCET.

Cena tabliet RALCET môže byť vyššia alebo nižšia v závislosti od značky a dávkovania predpísaného lekárom. Maloobchodnú cenu ovplyvňuje veľa faktorov, ako napríklad umiestnenie lekárne a prípadné zľavové kupóny.

Mnohé plány zdravotného poistenia pokrývajú cenu antiepileptických liekov, ako sú tablety RALCET, ak je to z lekárskeho hľadiska nevyhnutné. Môžete si overiť u svojho poskytovateľa, či poistenie platí, aby ste znížili svoje vlastné náklady na tento liek.

Niektoré spôsoby, ako ušetriť na nákladoch na lieky RALCET, zahŕňajú používanie zľavových kariet lekární, nákup väčších balení a uplatňovanie dostupných asistenčných programov spoluúčasti od farmaceutických spoločností. Porovnajte ceny v rôznych lekárňach vo vašej oblasti a nakupujte v lekárni, ktorá to ponúka za najnižšiu cenu.

Použitie tabliet RALCET, vedľajšie účinky, cena – často kladené otázky

1. Na čo sa tableta RALCET používa?

Tableta RALCET je antiepileptický liek používaný na liečbu parciálnych záchvatov u dospelých a pediatrických pacientov s epilepsiou vo veku 4 rokov a starších. Môže sa predpisovať samostatne alebo s inými liekmi na kontrolu záchvatov.

2. Ako užívať tablety RALCET?

Tablety RALCET užívajte presne tak, ako vám predpísal lekár. Odporúčaná dávka je 7-10 mg na kg telesnej hmotnosti podávaná dvakrát denne. Neprestávajte lieky náhle bez lekárskej rady. Tablety sa môžu užívať celé s vodou, s jedlom alebo bez jedla v rovnakom čase denne, aby sa udržali hladiny liečiva.

3. Aké sú bežné vedľajšie účinky lieku RALCET?

Niektoré časté vedľajšie účinky tabliet RALCET zahŕňajú ospalosť, únavu, bolesť kĺbov, nedostatočnú koordináciu, podráždenosť, závraty, poruchy trávenia a bolesti hlavy. Väčšina vedľajších účinkov je mierna, ale akékoľvek závažné reakcie okamžite oznámte svojmu poskytovateľovi zdravotnej starostlivosti.

4. Môžem počas užívania RALCETu piť alkohol?

Nie, vyhýbajte sa alkoholu, keď užívate RALCET, pretože môže zvýšiť vedľajšie účinky, ako je ospalosť a závrat. Alkohol môže tiež znížiť kontrolu záchvatov. Pred pitím alkoholu sa poraďte s lekárom.

5. Je RALCET bezpečný počas tehotenstva?

Nie, tableta RALCET sa nepovažuje za bezpečnú pre tehotenstvo. Nahláste plány tehotenstva lekárovi, aby bolo možné vybrať vhodné lieky proti záchvatom na základe rizík a prínosov. Novorodenci môžu mať riziko krvácania, keď matka užívala RALCET v poslednom trimestri.

6. Koľko stojí tableta RALCET?

Cena tabliet RALCET sa pohybuje okolo 35 USD za balenie 10 tabliet o sile 500 mg. Takže každá tableta RALCET stojí približne 3 až 4 doláre. Cena však môže byť vyššia alebo nižšia v závislosti od značky, umiestnenia lekárne a zdravotného poistenia.

Najnovšie zdravotné stavy Novinky a použitie, vedľajšie účinky & Zloženie sledovať na YouTube, Facebook a Instagram.

Zrieknutie sa zodpovednosti: Nemôžeme zaručiť, že informácie uvedené na tejto stránke sú 100% správne.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *